Aku budak yg nothing dalam memasak..nothing means
zero..keh3..tapi apabila kaki aku menjejak je tanah syam ni, i have to
cook..almaklumlah duduk rumah ngn kwn2, bukan family..so, ada la jadual
memasak..huhu
Dulu2 zaman sekolah, bukan xprnh mama n papa bising sruh aku
belajar memasak,, tapi hanya msuk telinga kanan, keluar telinga kiri (nsib baik
jugak sekejap).. lagipun aku duk asrama plus ad kkak yg hnya beza setahun n
terror giler memasak..goyang kaki la aku..huahua..
so, aku nk kongsi la suka duka a.k.a resepi aku yg basic
nothing ni telah mnjadi chef hebat abad ini..cewahh..
Ayam Percik
bawang merah (2 biji)
bawang putih (2biji)
serai (1 batang)
lada kering
-->blender smua tu
santan n air
belacan
asam gelugur
garam n gula (secukup rasa)
ayam (1/3 ekor)
cara-cara:
1. bahan yg diblender tdi, campur dengan santan n air.
2. msukkn kedalam periuk (panaskn minyak dulu)
3. msukkn asam gelugur, garam n gula
4. apabila dh mndidih, tutup api n jiruskn keatas
ayam.. SIAP!!
*1st time buat dulu, percik aku sedap, tapi wrna
hitam..haha..rupa2nya sebab aku tumis bhn2 yg diblender b4 cmpur dgn
santan..haha...jgn tumis ea
No comments:
Post a Comment