Wednesday, October 29, 2014

Am cooking!!



Aku budak yg nothing dalam memasak..nothing means zero..keh3..tapi apabila kaki aku menjejak je tanah syam ni, i have to cook..almaklumlah duduk rumah ngn kwn2, bukan family..so, ada la jadual memasak..huhu
Dulu2 zaman sekolah, bukan xprnh mama n papa bising sruh aku belajar memasak,, tapi hanya msuk telinga kanan, keluar telinga kiri (nsib baik jugak sekejap).. lagipun aku duk asrama plus ad kkak yg hnya beza setahun n terror giler memasak..goyang kaki la aku..huahua..
so, aku nk kongsi la suka duka a.k.a resepi aku yg basic nothing ni telah mnjadi chef hebat abad ini..cewahh..

Ayam Percik


bawang merah (2 biji)
bawang putih (2biji)
serai (1 batang)
lada kering
 -->blender smua tu
santan n air
belacan
asam gelugur
garam n gula (secukup rasa)
ayam (1/3 ekor)
cara-cara:
1. bahan yg diblender tdi, campur dengan santan n air.
2. msukkn kedalam periuk (panaskn minyak dulu)
3. msukkn asam gelugur, garam n gula
4. apabila dh mndidih, tutup api n jiruskn keatas ayam.. SIAP!!
*1st time buat dulu, percik aku sedap, tapi wrna hitam..haha..rupa2nya sebab aku tumis bhn2 yg diblender b4 cmpur dgn santan..haha...jgn tumis ea

No comments:

Post a Comment